Warning: Undefined array key "cmsadmin" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 204

Reserapport 2 från Ingrid i Kabondo

2018-03-10, 22:29:38   (skrivet av Margareta Halfvarson)

Jambo!

Tiden rusar iväg och ytterligare en intensiv arbetsvecka är till ända. Regnet har gjort att gräset är grönt och avokadoträdet dignar av frukt, tyvärr inte riktigt mogna än. Utanför tomten går vägen till Ologi spring, den första källa vi hjälpte till att säkra. Där går en strid ström av framför allt kvinnor och unga flickor bärandes tomma eller fyllda vattendunkar. 
Efter regnet förra veckan blev  full aktivitet på alla åkrar och köksträdgårdar. plöjning och förberedelse till sådd. Senaste dagarna sådd och nu förhoppning om lagom mängd regn i lagom portioner. Troligen en förhoppning som inte helt infrias-regnen här är oftast mycket häftiga.
 
Under veckan har jag deltagit i TAK (Time to act) -klasserna på de flesta av våra 6 skolor. Jag var ju här för ett och ett halvt år sen när TAK startade. Allt såg mycket lovande ut redan då, men nu har jag blivit vittne till många förbättringar. I alla skolor var förberedelser gjorda i klassrummen redan när vi kom. Stolar och bord i en halvcirkel, så alla kan se varandra.Alla deltagare kom rusande när de såg oss komma. Klart att det drog lite att jag, vitingen/mzungu var med. Det är glädjande att se att ungdomarna helt naturligt sätter sig varannan flicka och pojke. Inte vanligt i andra sammanhang.
Till varje grupp finns en av skolans lärare kopplad (patron). Hen är kontaktperson och hjälper till med det praktiska och som länk mellan skolan och TAK. De jag träffat under den här veckan har deltagit i de timslånga lektionerna, ställt frågor och visat både glädje och tacksamhet.
14-16 ungdomar har varit närvarande i varje grupp, mycket bra med tanke på att några flyttat under projektets gång. Stor aktivitet med många frågor i svåra ämnen om hiv/aids, stigma, kultur och hälsa. Eftersom det mesta sker på luo, kan jag inte avläsa mer än kroppsspråk, miner och ett allmänt mycket gott klimat mellan ungdomarna och trainers. Många glada och ibland generade skratt. 
 
Köksträdgårdarna och kycklinguppfödningen ser ut att fungera väl, vilket teamet också bekräftar.
 
I en grupp har föräldrarna till en hiv-positiv flicka tagit henne ur gruppen. Jag får ingen, för mig vettig, förklaring till varför. Sorgligt! I samma grupp finns en hiv-positiv pojke. Han är mycket engagerad. Glädjande!
En elev utanför gruppen frågade en gång om man måste vara positiv för att få vara med i TAK. Skönt att även den frågan nådde vårt team, som med hjälp av patron gav alla adekvat svar.
 
Flickan jag berättade om i förra rapporten, berättade nu mer, när Martin och Judith bad henne. Jag har inte fått allt översatt ännu, men så mycket förstod jag att hon som 11-åring blev våldtagen och gravid, sonen är nu 5 år och bor hos hennes mormor. Jag gjorde vad jag kunde för att ingjuta mod i henne och lita på att Martin och Judith kommer att följa upp och vidta nödvändiga åtgärder.
 
Karopa har haft årsmöte och tyvärr blev Mercy, vår järnlady, inte vald till ordförande. Inget fel på Paul, som blev vald, men tråkigt att kvinnorepresentationen tappade den kvinna, som borde vara en förebild för alla kvinnor, som vill synas och höras mer i Karopa. Den nya styrelsen har välvilligt tagit emot mina funderingar och frågetecken, en utmaning som ska bli spännande att följa.
Irene, accountant på kontoret, har varit ganska osynlig för oss, även om James alltid visar att han uppskattar henne. Irene och jag fick en egen liten pratstund och hon visade sig vara en av dessa kvinnor Karopa behöver, stark, självständig och medveten om vad samarbete betyder.
 
Att det inte räcker med grundskola/primary som start för vuxenlivet är uppenbart. Många enskilda medlemmar i FoK har under åren sponsrat en eller två elever genom gymnasiet/secondary. I dag ska jag ha möte med den organisation, House of Rescue, några engagerade personer startat här.De vill försöka få till stipendier för duktiga, ambitiösa elever utan ekonomiska möjligheter till de skolavgifter, som fortfarande är kvar i secondary. Jag har lovat göra vad jag kan för att flera FoKare ska bidra till detta. Jag kommer att återkomma!
 
Nu tar jag en kaffepaus under avokadoträdet med en förhoppning om att slippa få en avokado i huvudet, lika mycket som jag hoppas att ni inte drabbas av istappar.
Kwa heri/hej då, vi hörs!
Warning: Undefined array key "cmsadmin" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 285

Skriv en kommentar

Warning: Undefined array key "namn" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 362 Warning: Undefined array key "email" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 365 Warning: Undefined array key "article_reply" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 368


Warning: Undefined array key "HTTP_ADDR" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 374

Warning: Undefined array key "salt_answer_user" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 383
Vilken färg har en gran?Warning: Undefined array key "cmsadmin" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 395

Fatal error: Uncaught TypeError: mysqli_close(): Argument #1 ($mysql) must be of type mysqli, null given in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php:408 Stack trace: #0 /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php(408): mysqli_close(NULL) #1 {main} thrown in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 408