Reserapport 4 från Kabondo

2013-10-29, 20:15:12  

Söndag morgon fick vi besök av en f.d. elev från St Christine, idag elev på Othoro Secondary, sponsrad av en FoK-medlem. Pojken drömmer om att bli journalist och har redan utväxlat mail med en svensk journalist. Vi pratade länge med pojken och hans pappa.

Vi gjorde ett besök i den närbelägna African Inland Church. Kyrkan har inget instrument, men församlingen sjunger alltid spontant flerstämmigt och kraftfullt, så fjärran från den försagda sången vid svenska gudstjänster. När vi vandrade upp mot kyrkan klingade ”O store Gud” ut över nejden.

Vår närvaro uppmärksammades och vi fick som vanligt presentera oss och säga några ord.

På eftermiddagen fick vi besök av två f.d. medarbetare på St Christine Education Centre och fick höra lite om deras nuvarande arbete och studier.

Måndag förmiddag hälsade vi på hemma hos James och hans familj. Vi lekte med hans tvååriga dotter, pratade om gamla minnen och framtidsplaner.

Samwel, som tidigare varit anställd hos Herbert, varit borta några år och nu kommit tillbaka som gårdskarl hos både Herbert och Rebecca, kom och presenterade sin familj. Den består idag av fru och tre små döttrar.

Idag har vi planerat ytterligare för vårt samarbetsprojekt med Karopa och Vi-skogen.

På eftermiddagen åkte Margareta och Evans (f.d. Project Office) med matatu till Othoro, där vi deltog i änkegruppens veckomöte. De har fått kontakt med forskare från Holland som driver ett projekt som handlar om att använda ätliga insekter för att öka näringsintaget. De som äter bromsmediciner mot hiv måste få tillräckligt med mat för att medicinerna ska få effekt, så alla former av näringsrik föda är värdefulla.

Kaptenen för änkegruppens framgångsrika netball-lag berättade att de inte längre har möjlighet att delta i turneringar eftersom de saknar sponsorer. Laget var tidigare en del av Föreningen Kisumus Forum Syd-projekt. Tänk om vi kunde hitta nya sponsorer till det entusiastiska och duktiga damlaget!

Det kommer nu en kraftig åskskur varje eftermiddag, till glädje för alla jordbrukare, men vägarna blir kladdiga och halkiga. Den röda jorden fastnar i stora sjok på skorna, fötter och ben får en vacker solbrun nyans.

Ingrid o Margareta

Skriv en kommentar


Vilken färg har en gran?