Reserapport 5 från Kabondo

2013-10-31, 20:18:47  

Onsdag morgon kom Wilson och Edith från Vi Agroforestry i Kisumu och hämtade oss med bil. Vi åkte direkt till Karopas trädplantskola i Othoro. Bilen var som tur var terränggående, vägen var bitvis helt borteroderad. Träden som såddes för ett par veckor sedan var ca 5 cm höga nu, för några dagar sedan skolades de om i småkrukor. Sju olika sorters träd odlas nu i första omgången (vi får återkomma med närmare besked om vilka arter det rör sig om).

Plantskolan är inhyst hos Karopas ordförande Martin. KARI (Kenya Agriculture Research Institute), som finansierar den, krävde ett ställe med säker tillgång på vatten och Martin har en borrad brunn på sin tomt.

Vi hälsade på Martins pappa, som har fyra fruar och sammanlagt 22 barn, så det var en hel familjeby vi besökte. Fadern bygger ett hus till varje hustru, reglerna för hur och var sönerna sedan bygger är komplicerade för oss att förstå.

Tillbaka på kontoret i Othoro gjorde vi en sista finjustering av samarbetsavtalet mellan Karopa, Vi Agroforestry och Friends of Kabondo. Vi köpte lite halsband från smyckegruppen. När vi var på väg tillbaka till bilen kom Mama Elsa, ordförande i Othoro Widows, och berättade att hon har utbildats för att få rätt att distribuera malaria-, diabetes- och hivmediciner.

Hemma hos Rebecca hade Isabel lagat till lunch för åtta personer. James bidrog med en höna, levererad nyslaktad till köket på morgonen. Innan vi åt skrev vi under samarbetsavtalet. Det kändes skönt att efter flera månaders jobb ha ett färdigt avtal.

På eftermiddagen hade vi bjudits in av rektor David att säga några uppmuntrande ord till klass 8 inför deras slutexamen, som börjar om ett par veckor.

Vi inhandlade ett gäng korgar i olika storlekar av Philgona. Bild på korgarna och halsbanden kommer så småningom på hemsidan.

Under eftermiddagens planeringsmöte i Rebeccas vardagsrum fick vi oväntat besök av tre för oss okända herrar. De visade sig vara pastorer från African Inland Church. Vi fick nog aldrig riktigt klart för oss varför de kom, frun i huset är ju inte hemma. Vi hade ett långt samtal om allt från solförmörkelsen på söndag till våra motiv för att vara här. När de började redogöra för Livingstones resor i Afrika tyckte vi det var dags att återgå till vårt avbrutna möte och överlämnade dem med varm hand till Anna i köket. Hon är också medlem i AIC-kyrkan och bjöd dem på ett mål mat.

Vi avslutar dagen med en stund ute på trappan. Musik och sorgerop från granngården börjar åter höras i natten.

Ingrid o Margareta

Skriv en kommentar


Vilken färg har en gran?