Warning: Undefined array key "cmsadmin" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 204

Nyhetsbrev 3

2013-11-25, 08:38:28   (skrivet av Bo Oscarsson)

Nyhetsbrev 3

2013-11-24

Hej!

Hösten har varit händelserik och vi är glada över att vårt arbete har gett så goda resultat.

Samarbetsavtalet mellan Friends of Kabondo, Vi Agroforestry (Vi-skogen) och Karopa Integrated CBO skrevs under Avtalet skrivs på av Vi Agroforestry, Martin från Karopa och Margaretanär Margareta och Ingrid var i Kenya nyligen. Avtalet gäller fem år framåt, men detaljplanering inklusive budget görs i tremånadersperioder.

Avtalets huvudsyfte är att stödja utvecklingen mot bättre ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållanden i Kabondo genom att arbeta med

 • Agroforestry, trädjordbruk enligt Vi-skogens principer

 • Agribusiness, att ge utbildning i att starta egna företag bland småjordbrukarna

 • Food security, utbildning i att odla näringsrika grödor och säkra tillgången på mat

 • HIV/AIDS: information och diskussioner kring sjukdomen ingår i samtliga aktiviteter

 • ICT: ge utbildning om hur man kan använda datorer och mobiltelefoner för att hålla kontakt och söka kunskap.

(Avtalet i sin helhet finns tillgängligt på hemsidan under fliken Projekt.)

Friends of Kabondo åtar sig enligt avtalet att

 • samla in pengar och söka bidrag för att finansiera projekten

 • bistå Karopa i uppbyggnaden av en egen hemsida, där projektet kan marknadsföras i Kenya

 • bistå Karopa med kunskapsförmedling och rådgivning

 • i Sverige informera om Vi-skogens verksamhet

Karopa äger projektet, organiserar och redovisar samt har huvudansvaret för finansieringen, genom att bl a söka inhemska projektbidrag.

Vi Agroforestry ansvarar för

 • utbildning och genomförande av projektet

 • att rätt sorts träd planteras, anpassade för lokala förhållanden

 • rådgivning och praktisk utbildning i fält

 • utbildning i miljö- och klimatfrågor

 • utbildning i projektredovisning

Det känns tryggt att ha Vi-skogen som partner i vårt arbete, de har varit på plats i fyra länder runt Victoriasjön i 30 år och har ett gott rykte både i Kenya och i Sverige. Läs mer på deras hemsida: http://www.viskogen.se/ . Vi-skogen hade sitt 30-årskalas i Nairobi nyligen, läs mer här http://www.viskogen.se/blog/blogg/30-ar-100-miljoner-trad-1-miljon-bonder-och-en-vepa-pa-sned/

Karopa Integrated CBO är en lokal ideell förening, ordförande är Martin Njoga, en ung framåtsträvande jordbrukare, som också är politiskt aktiv i ett par av de ungdomsorganisationer, som bildats sedan Kenya fick en ny konstitution och en ny länsindelning 2010. I Karopas ledningsgrupp ingår också James Ojwang, tidigare anställd vid Föreningen Kisumus projektkontor och vid St Christine Foundations numera nedlagda Kodada-kontor.

Karopa har en lokal i Othoro, några km söder om St Christine Education Centre. De står själva för hyra och el, men i projektbudgeten ingår att FoK lämnar bidrag till att bemanna kontoret. Man håller just på att rekrytera personal, en sekreterare och en nattvakt.

I kontoret i Othoro finns några datorer och Karopa ordnar utbildning i datorkunskap för sina medlemmar. Där kan man också, mot en mindre avgift, koppla upp sig mot internet med mobilt bredband, en verksamhet som förhoppningsvis ska ge ett litet överskott. På nätet kan man t ex söka kunskap om marknadspriser på jordbruksprodukter, få kontakt med andra organisationer som är engagerade i hiv/aids-frågor, m.m. Inköp av datorer och bredband har delvis finansierats av FoK.

Karopa har i år startat en plantskola där man driver upp trädplantor från frö. Där finns nu 3500 små träd som om några veckor är färdiga att planteras ut. Under torrperioden slet medlemmarna hårt med att bära vatten, för att få plantorna att överleva! Karopa skänker träd till skolor och andra offentliga inrättningar, men ska också sälja plantor för att kunna driva verksamheten vidare. Startbidraget kom från Kenya Agriculture Research Intstitute (KARI).

Kabondobygden ger ett grönt och lummigt intryck på avstånd, men när man kommer närmare ser man att det är brist på stora uppväxta träd. Alldeles för många träd har huggits ner för att bli till bränsle och byggnadsmaterial och återplanteringen har varit eftersatt. De flesta lagar mat över öppen eld och idag är det brist på brännved, man får gå allt längre eller betala allt mer för ved. Träden behövs också för att ge skugga för människor, djur och grödor. Jorderosionen är ett akut problem, i Kabondo ligger nästan all jordbruksmark i sluttande terräng, trädens rötter behövs för att binda jorden så att den inte spolas bort av de häftiga regnen.

På FoK.s hemsida, under rubriken Nyheter, finns en artikel om ”Agroforestry – så fungerar det”. (13-07-0Julkort4) Läs här.

Nu startar vi en kampanj inför julen för att stödja Karopa i deras strävan att plantera massor med träd i Kabondo. Endera dan öppnar vi vår lilla webb-butik där du ska kunna köpa julkort och beställa trädplantor. Vi är stolta över det fina julkortet, som Elisabeth tagit fram och som tryckeriet Dixa AB håller på att trycka upp till en billig penning. Det kommer att kosta 10 kr, varav 9,50 kr går direkt till Karopas projekt. Du kan också välja att skicka kort som epost. Trädplantorna kostar 20 kr/st, vill du ge bort någon eller några, kan du skicka en bild via mejl till mottagaren, alternativt själv skriva ut bilden och skicka som brev. Håll utkik på hemsidan. Vi hoppas att många av er väljer att köpa era julkort från oss och/eller att ge bort trädplantor som julklapp!

Att spela fotboll och andra bollsporter är alltid ett bra sätt att samla ungdomar. Karopa har både pojk- och flicklag i fotboll. I Othoro finns ett damlag som ägnar sig åt flera olika bollsporter. De fick tidigare sponsring från Föreningen Kisumu, inom ramen för deras Forum Syd-projekt, men sedan det projektet upphörde har de inte råd att delta i turneringar som innebär resor och ibland övernattningar. De saknar verkligen dessa tillfällen till kontakt med kvinnor från andra byar och att få ett avbrott i det tunga arbetet med jordbruket. Just nu har FoK ingen möjlighet att lämna bidrag ur föreningskassan, men om ni medlemmar har kontakt med någon svensk idrottsförening, som skulle vilja bli vänförening till något av Karopas boll-lag, hör av er! En bortamatch inklusive busstransport, mat och logi kostar ca 2 500 kr. Även i dessa sammanhang ges ju tillfälle att sprida kunskap om Hiv/Aids.

Sedan i våras har vi haft bössor i några av kassorna på ICA Espland på Östermalm i Stockholm. Ingrid ansvarar för detta. Under den här tiden har vi genom bössorna, fått in c:a 4.500 kr.

Vår "kenyanska eftermiddag" den 5 oktober blev inte lika välbesökt, som den vi hade i januari, men den var inte desto mindre  väldigt trevlig och givande. Behållningen blev, som vi tidigare informerat om på nyhetsplats, 4.000 kr. Läs mer här.

Smyckesförsäljningen är alltid ett populärt inslag vid våra evenemang. En av deltagarna den 5 oktober erbjöd sig att sälja i andra sammanhang, vilket resulterade i att vi sorterat upp smyckena i behändiga plastlådor. Så nu har vi också en "ambullerande smyckesförsäljning". Om du vill låna lådorna och tillhörande kassaskrin vid något tillfälle, kan du höra av dig till Ingrid. (ingrid.odman@telia.com, 072-7475574).

Vårt medlemsantal har nu ökat till 57. Varje ny medlem innebär ett tacksamt tillskott till vår kassa! Som vi tidigare skrivit, ger några av er medlemmar regelbundet, eller då och då, ett extra bidrag och till er vill vi rikta ett särskilt tack!

Datum för nästa årsmöte i FoK är redan bestämt. För att få tillgång till "vår" trevliga lokal på Rigagatan, har vi sett till att boka den redan nu. Mötet blir den 8 april 2014.

Men vi hörs nog innan dess.

Margareta

PG - 654348-2
BG - 110-3068

www.friendsofkabondo.se
Vill du bli medlem?
Klicka här!

 

Mejl till:

info@friendsofkabondo.se

Warning: Undefined array key "cmsadmin" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 285

Skriv en kommentar

Warning: Undefined array key "namn" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 362 Warning: Undefined array key "email" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 365 Warning: Undefined array key "article_reply" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 368


Warning: Undefined array key "HTTP_ADDR" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 374

Warning: Undefined array key "salt_answer_user" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 383
Vilken färg har en gran?Warning: Undefined array key "cmsadmin" in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 395

Fatal error: Uncaught TypeError: mysqli_close(): Argument #1 ($mysql) must be of type mysqli, null given in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php:408 Stack trace: #0 /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php(408): mysqli_close(NULL) #1 {main} thrown in /customers/c/d/3/friendsofkabondo.se/httpd.www/wds_news/article.php on line 408